Het experiment met de stenen, kiezels en het zand..

Stephen Covey ontwikkelde een experiment met stenen, kiezels en zand


Neem een grote glazen pot en vul die met grote stenen. Wanneer de pot propvol is, doe je er kiezels bij tot het niet meer past. Tot slot gooi je er zand bij tot het er niet meer bij past. 
Gooi vervolgens de pot leeg en vul hem opnieuw, maar dan in omgekeerde volgorde. Vul de pot eerst met dezelfde hoeveelheid zand, dan dezelfde hoeveelheid kiezels en dan dezelfde hoeveelheid stenen. Dit keer passen er maar een paar grote stenen bij, doordat de pot al bijna vol zit na de kiezels.
De boodschap hierachter is: focus op belangrijke dingen en pas de minder belangrijke dingen hieromheen. Wat zijn jouw grote stenen, kiezels en zand? Als je je alleen bezig houdt met het zand, heb je geen tijd meer over voor de grote stenen.

Sta stil bij de volgorde waarin je iets doet. Leg de focus op de grote stenen, pak deze eerst aan. Dat maakt het verschil!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0