Bijna zomervakantie..

Over vier weken is het weer zomervakantie! Yes, eindelijk! Leuk hè, zes weken vrijheid en blijheid voor kinderen, doen waar ze zin in hebben en lekker veel spelen, lachen, gieren en brullen. Voor veel kinderen betekent dit lekker laat naar bed, uitslapen en weken lang een andere structuur dan anders.
Voor kinderen met autisme werkt dit vaak anders. Enerzijds kan het zijn dat ze zo toe zijn aan vakantie dat ze zes weken lang kunnen opladen van het overvolle, drukke, prikkelrijke schooljaar. Echter kan het ook zo zijn dat de vakantie en het ontbreken van de dagelijks routine juist zorgt voor heel veel onrust, in het hoofd en in het lijf. Dit uit zich dan in overprikkeling, stress en vermoeidheid en dan wordt de zomervakantie ineens een stuk minder leuk.

 

Tips om deze periode door te komen
- Zorg voor enige regelmaat, routine door de dag heen. Probeer voornamelijk rond vaste tijden op te staan, naar bed te gaan en te eten. Dit zorgt voor het kind voor rust en maakt de overgang naar school ook weer eenvoudiger.
- Plan niet iedere dag een uitstapje, maar verdeel dit over de week, zodat er niet te veel prikkels op het kind afkomen en het snel overprikkelt raakt.
- Als je weg gaat op vakantie/uitstapje, zorg dan voor een goede voorbereiding en leg het kind duidelijk uit wat jullie gaan doen en wat hier bij komt kijken.
- Voor kinderen kan het fijn zijn om door de zomer heen met schoolvriendjes/vriendinnetjes af te spreken zodat de sociale contacten onderhouden blijven tijdens deze periode.
- Zorg als ouder ook voor voldoende afleiding, ook zonder kinderen. Regel een oppas of laat kind(eren) bij vriendjes/vriendinnetjes spelen zodat jij/jullie als ouder(s) ook even op kunnen laden.

Mogelijkheden

OHZOO biedt in samenwerking met GewoonUNIEK leuke uitstapjes aan tijdens de weekenden en schoolvakanties. Wij bieden zowel logeerweekenden/midweken als groepsactiviteiten aan zoals dagjes naar pretparken. zwembaden, in-outdoor activiteiten. Voor de kinderen die snel overprikkeld raken zijn er prikkelarme activiteiten en weekenden, waarin er lekker samen wordt gekookt en er rustige activiteiten worden georganiseerd. Het doel van deze weekenden/activiteiten is om het thuisfront te ontlasten en om het kind een leuk uitje te bieden. De vergoeding voor deze activiteiten/weekenden is mogelijk via PGB en ZIN (via de gemeente).

 

 

Interessante blog? Voor vragen of informatie over de mogelijkheden, neem gerust contact met me op!

Reactie schrijven

Commentaren: 0